csgo

Counter-Strike: Global offensive

Counter-Strike, eller CS som det ofta kallas, har haft en tävlingsscen så länge man kan minnas och var en av de första online spelen som blivit mainstream. Från gamla goda clan-base tiden till att på senare tid har CS fått ett riktigt stort uppsving av entusiastiska följare och spelare. Counter-strike lanserades så tidigt som 1999 och var då en mod till spelet Half-Life. Counter-Strike är ett first person-shooter spel som än så länge har hittills fyra olika utgåvor i sin huvudserie. Trots dess många utgåvor har spelet till stor del alltid lyckats behålla samma gamla goda charm som de hade från början. De två senaste spelen CS: Source och CS: Global Offensive är utvecklade och drivs av företaget Valve, som även är skaparen bakom spelets urfader, den nästan religiöst prisade Half-Life serien. Valve har även har gjort andra populära spel som Team Fortress serien och DotA 2.

 

Den senaste versionen i Counter-strike serien heter idag som sagt Counter-Strike: Global Offensive och lanserades 12 augusti 2011 till Windows, OS X Playstation3 och Xbox 360. CS:GO, som det är även ett av de största e-sport spelen som existerar idag med tusentals spelare varje dag och ca en miljon tittare vid varje stor turnering. Det är inte konstigt att det nu även har hoppat rakt in i de stora bettingföretagens vy.

CS:GO spelregler

I tävlingsformen av spelet är spelarna fördelade i två lag, Terrorister och Counter-terrorister med huvudsakligen två matchtyper, gisslanscenario och bombscenario, som sker över flera olika banor. Under bombscenariot vill terroristerna vill sätta upp en bomb, försvara den för att slutligen detonera den. Counter-terroristerna vill helt enkelt försvara detonationsplatserna och i värsta fall desarmera bomben. Under gisslanscenariot vill Counter-Terroristerna hitta och rädda gisslan genom att ta dem till en designerad zon. Terroristerna vill i det här fallet stoppa dem från att nå gisslan. Spelarna får pengar efter varje runda där mängden baseras på antalet motståndare man hade ihjäl och om man vann rundan. Pengarna används till att köpa bättre vapen, utrustning och granater. När det är riktig tävling så är det nästan alltid bombscenario som är den riktiga tävlingsformen. Mycket på grund av att gisslan länge har haft buggar och kan förstöra rundor för lagen.

Matchernas rundor är ofta inte längre än ett par minuter och om tiden går ut vinner det försvarande laget. Varje runda är relativt kort men är fullpackade med action och spänning. Kompetetiva matcher består av 30 rundor med en halvlek där lagen byter sida.

För att kunna spela CS:GO professionellt krävs extrema reflexer, en god förståelse för banan och ett strategiskt tänkande som kan förutse vart fienden kommer ifrån och hur de rör sig. Spelet handlar väldigt mycket lagarbete och att täcka varandras ryggar och blindzoner. På grund av detta kan eldstrider med spelare på hög nivå vara över väldigt fort då en spelare i bra position ibland kan lyckas ta ner ett helt lag. Här kan du se flera av de mest fantastiska ögonblicken i CS:GO turneringar.

Esport betting CS:GO

Counter-strike har haft turneringar sedan i början av 2000 talet, men CS:GO hade sin första turnering år 2012 med en prispott på några tusen dollar. En stor skillnad på dagens prispott som kan ligga uppemot en miljon dollar. Den hittills största vinsten gick till Team EnVyUs under ”World Electronics Sports Games 2016” med en vinst på hela 800 000 dollar. Det pågår ständigt nya turneringar med tusentals kronor i luften. Att betta på dessa matcher är oerhört populärt och går att göra hos flera olika bettingsidor.

Bettingen inom CS är rätt utvecklad och man kan betta på rätt många olika marknader, speciellt när det är finaler eller stormatcher. Men vanligtvis är det spel på vinnare av matchen som är det som gäller. Andra vanliga saker att betta på inom CS är antal rundor eller antal maps som krävs för att nå ett avgörande. Och precis som i fotboll och tennis kan man betta på handicap, det vill säga om man tror att ett lag är överlägset ett annat och tror att det blir utklassning så är handicap ett bra spel. En annan sak som håller på att växa fram till att bli lite mer standard inom esportbettingen på CS är livebettingen, där bolagen har börjat möta marknadens krav och insett att livebetting på esport är riktigt kul.

CS:GO turnering 2015

CS:GO turnering i Cologne 2015