lolLeague of Legends

League of Legends är ett MOBA*-spel som lanserades 27 oktober 2009 och blev direkt en succé. Spelet är baserat på Warcraft III moddet Defense of the Ancients där det går ut på att försvara sin bas från varelser som försöker att förstöra den. Redan i juli 2012 så var League of Legends det mest spelade datorspelet i USA och Europa om man tittade på mest spelade timmar. Spelet fortsätter att växa fortfarande och det finns inget spel som är riktigt nära på att ta bort det från förstaplatsen.

Riot games, som är skaparna av spelet insåg riktigt snabbt att man kan öka populäriteten genom att skapa en riktigt bra sport-scen av det. De driver just nu 5 stycken stora ligor som finns i USA, Europa, China, Sydkorea, Taiwa och Sydostasien, sedan så finns det några mindre ligor som de även driver i ställen som Turkiet och Oceanien. Varje region består av 10 lag som slåss om att hamna top 2 varje säsong, de två lagen kommer då att få åka och tävla i världsmästerskapen som hålls på olika ställen varje gång, beroende på vilken region som vann senast och vinnaren här kammar in väldigt många miljoner, år 2014 så var prispotten på $2.3 miljoner.

*MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

League of Legends spelfunktioner

Då det kommer till tävlingar i League of Legends så kör man oftast 5 mot 5 på en bana som heter Summoners rift. Det hela börjar med att lagen ska avgöra vilka champions som de själva vill spela, och samtidigt förbjuda motståndarlaget att välja vissa champions. Först så förbjuder man 3 champions var och sedan så turas man om att välja 1-2 champions åt gången, där de andra laget synligt ser vad motståndaren väljer vilket medför att man kan göra väldigt taktiska val för att motverka dess styrka.

Väl inne i spelet så har varje lag en bas och 11 st torn som försvarar baserna, målet är att i slutändan nå fram till motståndarens bas och förstöra den. Man startar spelet med att alla champions är ganska svaga och ju längre tiden går, ju mer mål man lyckas åstadkomma desto starkare blir gubbarna, det laget som har starkast gubbar och bäst symmetri i spelandet kommer förmodligen att vinna spelet.

För att ens champions ska bli starkare krävs det att man antingen dödar creeps, minions eller motståndarhjältar. Creeps finns i skogarna runt kartan och är neutrala. Genom att döda dom får din champion och ditt lag erfarenhet (experience, XP). För att din champions ska bli starkare och gå upp i nivå (level) krävs XP. Nästa sätt att få erfarenhet är att döda motståndarminions. Minions är motståndarlagets armé som skickas ut för att attackera den andra basen och dess champions. Minionsen skickas ut och går antingen Top Lane, Middle Lane eller Bottom Lane. Dessa lanes är de olika vägarna som man kan ta för att komma till motståndarlagets bas, och förkortas oftast Top, Mid eller Bot.

Genom att döda minions, creeps, hjältar eller torn så får ditt lag guld. Med guld kan man köpa utrustning eller saker din champion kan konsumera, Till exempel drycker för att få tillbaka hit points (liv) eller mana (krävs för att kunna utföra färdigheter/trollformler)

Champions vs Baron Nashor

Att besegra monstret Baron Nashor är svårt, men det ger stora bonusar

Esport betting League of Legends

Att betta på League of Legends är fortfarande ganska begränsat, men det händer mycket och det utvecklas hela tiden. Med det sagt så är det så att vissa spelbolag är bättre än andra på att erbjuda oddsmarknader på LoL. Det vanligaste man kan spela på är helt enkelt att välja vilket lag som ska vinna matchen eller turnerningen. De spelen finns i princip på alla bettingsidor.

Sen har en del bolag lite mer specialspel. Till exempel kan en del erbjuda “First Blood” som innebär vilket lag som dödar en motståndar-champion först. Som tidigare nämnt finns neutrala creeps, och det finns ett svårt creep som man behöver vara hela laget för att ta ner, och det är Baron Nashor. Man kan betta på om ett lag ska lyckas ta ner Baronen till exempel.

Andra bets man kan lägga är handikappspel precis som i andra sporter. Att ett lag ska vinna med si eller så många poäng till exempel. Men det vanligaste är helt klart att välja vilket lag som vinner matchen, lite som tennis.