fifa 18 ronaldo

FIFA 18 – Genomgång inför lanseringen 29/11

By | Fifa | No Comments

Inte ens två veckor återstår innan FIFA 18 äntligen släpps. Fansen har som vanligt fått vänta ett år och nu när klubbarnas trupper är spikade blir väntan ännu mer outhärdlig. Till skillnad från de senaste åren är det inte Lionel Messi som pryder omslaget. Istället är det argentinarens rival Cristiano Ronaldo som får äran att agera som ansiktet utåt för den nya versionen av EA Sports klassiska fotbollspel.

FIFA 18 – The Journey 2

Förra årets nytillskott på spelet The Journey blev en stor succé där vi fick följa den fiktive karaktären Alex Hunter och hans väg mot Premier League som ung talang. I The Journey 2 är det dags för Alex Hunter att nästa steg som etablerad storstjärna. I årets version blir Alex Hunter headhuntad av större klubbar och storstjärnor som Ronaldo, Reus och många fler kommer ha roller i The Journey 2.

Så skiljer sig FIFA 18 från FIFA 17

Det är inte så lätt att årligen släppa ett nytt spel men Ea Sports har verkligen lyckats på ett imponerande sätt med FIFA-spelen. Förra året bytte man till Frotsbite vilket gjorde spelupplevelsen så mycket bättre. Det fanns en del buggar trots succén i fjol men FIFA 18 ser helt fantastiskt ut grafiskt.

Det nya ljussystemet är ett ansiktslyft för hela spelet och gör spelet live mer verkligt vilket vi tidigare saknat. Nu ser vi skillnad på spelarnas skuggor och påverkan på en fuktig sydamerikansk arena eller en isande vinterkväll i Moskva. Arenorna är mycket mer levande vilket kan verka som en betydelselös detalj men det gör att spelet får en bättre atmosfär i matchläget. En annan grej som också utvecklats sedan FIFA 17 är finterna. Detta då EA Sports använt sig av ett nytt ”Enhanced Motion System” som gör att spelarnas löpsteg, finter och rörelsemönster är realistiskt och mer noggrant gjort.

FIFA 18 är mindre än två veckor bort. Kommer du köpa spelet?

fnatic-esl

Speltips: Fnatic till final på Dreamhack

By | Counter-strike, Dreamhack, eSport turnering | No Comments

Fnatic är tillbaka i gammal storform, och det svenska laget trivs bra hemma. De är inte bland favoriterna eftersom turneringen har tufft motstånd, men med en toppnivå som matchar det bästa de har chansen att överraska.

 

Detta talar för spelet

Fnatic har en hög högstanivå. När de når de så är det inte många lag som kan slå dem.

Många andra lag är under en förändringsperiod medan Fnatics lag är intakta och kör på med samma spelare

Fnatic är hemma och det brukar gå bra när de spelar hemma. Publiken kan de dem den sista boosten i viktiga matcher

CS:GO-scenen är mer konkurrenskraftig än någonsin. Det skiljer sig inte mycket mellan lagen som är med och tävlar

Många lag som har varit favoriter för turneringen har underpresterat, och visade prov på svagheter i Krakow som genomfördes nyligen

Olofmeister har tappat lite i kvalité, men på bra dagar så är han en av världens bästa spelare

Fnatic verkar vara harmoniska efter att hittat varandra igen. Med lite taktisk finess så kan de nå toppen av CS:GO igen

Håll ögonen på

Turneringen har alla lag från den absoluta toppen av CS:GO. Astralis och SK är de största favoriterna, tätt följt av FaZe och G2.

Fnatic har ojämn nivå. Deras lägstanivå är låg och behöver leverera mer stabila insatser. De förlorar för ofta mot lag som på pappret är sämre

Det har varit länge sedan Fnatic har gått hela vägen i en turnering. De har inte samma styrka som för några år sedan

Särskilt Krimz verkar inte träffa samma höga nivå som tidigare, och han har förlorat lite av möjligheten att “clutcha” (vinna rundor när du är ensam)

Det kan inte uteslutas att det också finns förändringar på vägen för Fnatic, även om allt tyder på att det kommer att vara samma lag

 

Speltips

Speltipset går ut på att Fnatic går till finalen. Om de vinner eller förlorar i finalen spelar ingen roll.

Fnatic att gå till final 11.00 hos Bet365

Bet365

 

beckham

David Beckham frontar Pro Evolution Soccer 2018

By | eSport industri | No Comments

Konamis kultmässiga fotbollsspel, PES (Pro evolution soccer), försöker ta upp kampen med FIFA på nytt. Det klassiska spelet lanserades 2001 för både PlayStation och Xbox och var länge en reell utmanare till FIFA, men på senare år har man inte haft en chans att konkurrera. I dagarna annonserade Konami att David Beckham signats till PES 2018, men exakt vad hans roll blir är lite oklart i nuläget.

Rättighetsfrågan har klarnat

Den stora anledningen till att FIFA sprungit ifrån PES har att göra med att de förstnämnda haft rättigheterna att använda riktiga namn på spelarna och klubbarna. Det är fortfarande så att FIFA sitter på ett mer förmånligt avtal som gör att de kan använda riktiga namn, men PES har börjat knappa in på den fronten. Så länge spelarna är FIFpro-medlemmar, kan PES använda spelarnamnen, det innebär att man kan använda de flesta stora stjärnors namn.

Bortsett från David Beckham kommer en annan stjärna från en helt annan sport ta plats i spelet. Det handlar om den nu pensionerade sprinterstjärnan Usain Bolt. Man kan väl anta att han kommer ha hyggliga siffror på snabbhet och fysik…

Produktsläpp inom en månad

Den 14:e september släpps PES 2018 till Xbox, PC och Playstation. Det lilla som går att få fram gällande nyheter är att hela gränssnittet och alla menyer helt gjorts om. Utöver det kommer det finnas ett helt nytt dribblingssystem som kallas för “strategic dribbling”.

Vad gäller PC-versionen har Konami utlovat en rejäl förbättring, och det kan behövas. För det har varit svårt att ta spelet på allvar när grafiken sett ut som den gjort tidigare. De videoklipp som sipprat ut från årets version vittnar i alla fall om att det blivit klart bättre. Själva menar de i alla fall att PC-versionen kommer bli vassare än PS4-versionen.

Demo-versionen släpps nästa vecka, närmare bestämt den 30:e augusti och kommer innehålla Liverpool, Dortmund plus några andra brasilianska klubbar.

os

E-sport snart en olympisk gren?

By | eSport industri, eSport turnering | No Comments

Frågan har fått alltmer uppmärksamhet och många menar att Esporten hör hemma i OS. Och så kan det bli, i alla fall om man ska tro ordföranden för Paris Olympiska budkommitté.

E-sport tar plats i OS 2024?

Efter att Los Angeles dragit tillbaka sin ansökan om OS 2024 gick spelen till Paris som kommer fira hundraårsjubileum som värd för sommar-os. Senast Paris anordnade OS var 1924, d.v.s hundra år sedan. För alla esport-entusiaster kan det bli jackpott då ordföranden för Paris Olympiska budkommitté, Tony Estanguet, personligen är intresserad av Esport. Nu säger han i en intervju med AP att han är öppen för att undersöka möjligheten att plocka in esport till spelen. Första steget i processen blir att ta en diskussion med den Internationella Olympiska Kommittén och ett antal prominenta företrädare för esporten.

Skulle diskussionerna gå bra blir nästa steg att göra en formell ansökan. Esporten får då tävla med sporter som MMA, boule och biljard om att bli en så kallad extragren i OS.

Det är ännu oklart när besked i frågan kommer.

rocket_league_playing

Finska esportsproffs anses vara atleter av skatteverket

By | eSport industri | No Comments

Diskussionen om esportare är riktiga idrottsmän fortsätter att snurra. Den här gången är det en finsk myndighet som får det hela att ytterligare närma sig en sportstatus. 

Enligt ett nytt beslut från den finska skattemyndigheten anses personer som tävlar inom esport vara atleter. “En bred tolkning av sport kan vara att den inte bara behöver vara fysisk, utan även mentalt påfrestande, där framgång kommer från något annat än fysisk aktivitet.” Så lyder en del av beslutet.

Anledningen till att man har tagit ett beslut kring detta är för att det kom upp ett ärende där en finsk medborgare som betalar skatt i Finland, men som spelar spel för en amerikansk organisation. I kontraktet mellan spelaren och laget står det att spelaren ska delta i turneringar, träningsmatcher, marknadsföringsevent, intervjuer och vid fotograferingar. Spelaren får en månadslön och andra bonusar, som till exempel när laget vinner turneringar.

stuttgart

VFB Stuttgart värvar två FIFA-spelare

By | eSport industri, Fifa | No Comments

Fler och fler fotbollsklubbar ger sig ut på transfermarknaden i Esport-världen. I Sverige har vi sett till exempel J-Södra och Hammarby värvat FIFA-spelare. Utomlands har bland annat Schalke 04, West Ham, Valencia och danska Odense följt samma mönster. Nästa klubb ut är nyuppflyttade Bundesliga-klubben VFB Stuttgart.

Ska representera klubben i Playstation 4 och Xbox One

På den egna hemsidan gick de ut med att man nu ämnar satsa på Esport och som ett första steg har man anställt två spelare. Det är Erhan “Dr. Erhano” Kayman och Marcel “Marlut” Lutz som ska få äran att representera dem i Playstation 4- och Xbox One-tävlingar.

På samma tema kan vi också nämna att PSV Eindhoven tidigare i veckan signade en FIFA-spelare. Men Tony Kok, som han heter, blev dock inte långvarig. Redan efter en vecka fick han sparken från klubben efter att ha fällt diverse sexistiska kommentarer på twitter. Jakten på hans ersättare går vidare…

Varför satsar fotbollsklubbar på E-sport?

Vi kan i alla fall konstatera att trenden att värva Esport-spelare till internationella klubbar går vidare. Men frågan är vad som driver dem? Enligt Odense, som signade en spelare förra året, handlar det om man tidigt vill positionera på marknaden eftersom e-sporten inte riktigt slagit igenom på klubbnivå ännu. Är man då tidigt ute kan man få ett försprång gentemot andra klubbar. Sedan är det också ett bra sätt att få marknadsföringsmässig exponering. Det är bara en tidsfråga innan de riktigt stora klubbarna ger sig in i E-sporten, var så säkra.

heaton

Metro startar E-sport-tv med Heaton som programledare

By | eSport industri | No Comments

Metro storsatsar på E-sport och lanserar ett helt nytt program som tar grepp på sporten. Programledare blir ingen mindre än Heaton, världens mest framgångsrika CS-spelare genom tiderna.

Vill bli ledande på E-sport i landet

Programmet “Esport-tv” kommer att ledas av Heaton och gå av stapeln under hösten. I programmet kommer en rad kända esport-profiler och andra kändisar medverka. Metro hoppas på hög tittning redan från start och det är just därför som Heaton plockats in. Programmet produceras av Oh My tillsammans med Orlando John och kommer att sändas en gång i veckan och vara cirka 20 minuter långt.

Som ett led i ambitionen att bli landets ledande esport-kanal kommer Metro inte bara släppa ett webbtv-program utan också heltidsanställa en redaktör till tidningen. Det innebär att Metro tar ett helhetsgrepp på sporten som ingen annan kanal gjort tidigare.

Projektledaren Emelie Westermark säger i ett pressmeddelande att det är en självklarhet för Metro att satsa på esport eftersom det är just en sport. Vidare menar hon att esporten förtjänas att bevakas på samma grunder som alla andra sporter och det ligger också i linje med Metros ambition att bli Sveriges största och mest innovativa mediehus.

Bra nyheter för alla esport-fans

För alla oss som älskar e-sport är det här givetvis fantastiska nyheter. Vi har väntat länge på att en seriös medieaktör ska ta sporten på allvar. Därför är det mycket välkommet att Metro gör det, och det här kan också bana vägen för andra aktörer att hoppa på tåget. Vi väntar med spänning på första avsnittet som alltså kommer ut i höst!

Starcraft 2

McDonalds sponsrar Starcraft 2-events i Australien

By | eSport industri, Starcraft II | No Comments

Starcraft har länge varit ett av världens populäraste spel. Nu är det klart att ett av de kändaste varumärkena i världen kommer att agera storsponsor två deltävlingar, nämligen McDonalds.

Sponsrat e-sport tidigare

Världsmästerskapet i Starcraft 2 kommer få en väldigt känd sponsor i form av McDonalds som kommer sponsra två event i Australien, det skriver esportsobserver.com. Eventet, som heter Starcraft 2 World Championship Series Challenger, kommer att börja på lördag.
Här i Sverige är vi kanske mest bekanta med att McDonalds sponsrar skidlandslaget. Men nu tar de alltså klivet från den vanliga sporten över till esporten och Starcraft. Men faktum är att det är inte första gången som McDonalds är inne och nosar på esportmarknaden. 2013 serverade de en hamburgare på sina restauranger i Sverige som hette McNip för att marknadsföra det klassiska Counter-Strike-laget Ninjas in Pyjamas. Och detta år sponsrade de Madden Bowl-turneringen i USA.

Avslutade OS-samarbetet

För ungefär en månad sen gick McDonalds ut med att de avbryter sitt samarbete med Olympiska spelen, trots att avtalet skulle gå ut om tre år, för att prioritera andra marknader. Och nu är det alltså klart att det är e-sportscenen och Starcraft, där McDonalds flyttar fram positionerna. Som en kommentar på det avbrutna samarbetet uttalade sig McDonalds såhär:

-Som en del av vår globala tillväxtplan så överväger vi alla aspekter av vår verksamhet och har tagit det här beslutet tillsammans med den internationella olympiska kommittén (IOK) för att lägga vårt fokus på andra prioriteringar, säger Silvia Lagnado, som är McDonalds Global Chief Marketing Officer.

Och fortsätter:

-Vi har varit stolta sponsorer till den Olympiska rörelsen och vi tackar alla våra kunder, vår personal,  alla åskådare, atleter, funktionärer och IOK med lokala falanger som arrangerat, för allt stöd genom åren.

McDonalds har varit en långväga sponsor till OS och samarbetet går fyra decennium tillbaka i tiden.

Hearthstone

Blizzard stängde av populär streamer för att han hittade en bugg i spelet – och slog larm

By | eSport industri, Hearthstone | No Comments

 

Det populära kortspelet och e-sportspelet Hearthstone är känt för att vara underhållande och roligt. Men även buggigt.

 

Testar spelet till gränsen

Den populära streamern Disguised Toast är känt för sina galna decks och märkliga tester.

Förra veckan testade han en funktion som fick spelet att bugga ur fullständigt, och krascha för båda spelarna. Och som om det inte var nog så är det spelaren som sätter igång buggen som får vinsten, vilket uppmanar till att folk väljer att krascha spelet och ta en vinst istället för att spela sig till en bra placering på laddern.

 

Kontaktade företaget – blev straffad ändå

Att Disguised Toast har hittat märkliga buggar för är ingen nyhet. Men problemet var att han gjorde det live under en stream med flera tusen tittare.

När “Toast” insåg hela buggen kontaktade han omedelbart Blizzard så att de skulle kunna åtgärda buggen så fort som möjligt. Men det spelade ingen roll för speljätten som stängde av Toast från spelet. Lyckligtvis varade bara avstängningen ett par dagar och han är tillbaka och streamar som vanligt.
Och även om man kan tycka att det är hårt agerade från Blizzard, då Toast bara gjorde det som var rätt, så är det antagligen så att Blizzard är tvungna att göra ett exempel av Toast för att undvika liknande saker händer igen.
Samtidigt borde Blizzard göra ett mer felfritt spel än vad Hearthstone är som har extremt mycket buggar för att vara så populärt som det faktiskt är. Men nu tre år efter releasen är det helt enkelt en del av spelet och att ingen stör sig på det längre, det är helt enkelt en del av spelet. Men man kan ju argumentera för att Blizzard är otroligt ointresserade av att förbättra spelet gratis, utan är mer intresserade av att trycka ut nästa expansion för att mjölka ännu mer pengar i sin digitala kortsuccé.

Hammarby Fotboll

Hammarby startar ett lag i Fifa

By | Fifa | No Comments

– Tiden är nu mogen för Hammarby Fotboll att starta upp ett eget e-sportlag inom det digitala fotbollsspelet FIFA, säger Hammarbys VD Henrik Kindlund till Hammarbys hemsida.

Hammarby är inte ensamma om att addera en e-sports-sektion utöver sin vanliga fotbollsverksamhet. Bland annat har West Ham, Manchester City, Ajax, Schalke 04, Valencia, Wolfsburg, Roma och PSG alla sina egna satsningar inom e-sport.

J-Södra först ut

Men i Sverige var det Jönköpings Södra som gick i bräschen och blev historiska när de blev första svenska fotbollslag som även startade en esports-sektion. Och nu följer alltså även Bajen med.
– Starten av ett e-sportlag inom Hammarby möjliggör nya intäktskällor till klubben, och parallellt med denna möjlighet finns det stora och delvis helt nya målgrupper och åldrar inom gamingvärlden, som vi vill komma i kontakt med, säger Henrik Kindlund.

Hammarby kommer att starta sin Fifa-satsning nu under sommaren och kommer leta spelare som ska få provspela för klubben. Klubben kommer att hålla öppen tryout den första och andra juli i Farsta centrum. Åldergränsen är tolv år. Henrik Kindlund fortsätter:
– Denna satsning öppnar upp för nya och spännande kommunikationskanaler, och ligger helt i linje med klubbens rekryteringsarbete – att löpande attrahera nya supportrar, ny publik och nya medlemmar.

Malmö följer efter?

Det är tänkt att det nya laget ska vara redo att tävla i september.

Häromdagen kom nyheten om att även Malmö FF är inne i samma tankar som Hammarby att starta en egen Fifa-sektion, och snart kanske vi får se en hel allsvensk e-sportliga.