Spel

För tillfället finns det 4 st spel som i princip alltid går att betta på, så länge som du använder någon av de större sidorna inom e-sports betting, dessa är Starcraft 2, League of Legends, CS:GO och Dota 2. Det tillkommer ibland nyare spel eller när något äldre, lite mindre spel har en stor turnering på gång, då brukar många bettingsidor vara ganska snabba på att försöka visa framfötterna och att de hänger med i svängarna. Två spel som är påväg upp inom betting är Hearthstone och Heroes of the Storm. Båda spelen är skapade av spelutvecklargiganten Blizzard och har snabbt blivit riktigt populära i gamervärlden. Hearthstone är ett kortspel som är baserat på MMO spelet World of Warcraft som länge var världens mest spelade spel. Heroes of the Storm är ett försök till att skapa ett MOBA spel och norpa åt sig spelare ifrån League of Legends eller Dota 2, karaktärerna i spelet är baserade på alla spel som Blizzard tidigare har släppt vilket skapar väldigt mycket nostalgi och igenkännande för många.

hearthstone-heroeslolcsgoheroesdota-2-officialStarcraft-2

 

Spelgenrer inom esport

MOBA / Multiplayer Online Battle Arena

Förkortas oftas MOBA och här tillhör spel som League of Legends, Dota2, Smite, Heroes of Newerth och Heroes of the Storm. Du kontrollerar en karaktär, ofta benämnd som hjälte, och du spelar i lag med fyra andra spelare. Ni möter ett annat lag med fem spelare. Spelet går ut på att förstöra motståndarlagets bas. För att göra det behövs ett samarbete mellan er spelare och att ni har bra sammanhållning och taktik för att nå era mål. Till er hjälp har ni minions som båda lagen skickar ut från sina baser med riktning mot det andra lagets bas. När spelarna förintar minions eller motståndarhjälpar får de erfarenhet (experience) och kan gå upp i nivå (level).

Det är högt tempo och det går inte att slappna av för då är det risk att ditt lag blir omsprunget i nivå och ju högre nivå desto starkare är karaktärerna. Så det är lite av en kapprustning samtidigt som man håller motståndarna borta från sin bas. De absolut vanligaste spelen inom den här genren är League of Legends och Dota 2.

 

RTS / Real-time strategy

En klassiker inom esporten och den här genren har varit högst bidragande till hela esportens framfart och etablering. Se bara på Sydkorea där Starcraft (1) blev en del med kulturen och kanske det land där esporten fick sitt första fäste. Noterbart är att esportstjärnorna har ofta högre status än än idrottsmän i Sydkorea. Men nog om det. Starcraft 2 kom för 7 år sen och är alltjämt väldigt populärt, även om det inte fick samma genomslagskraft som sin föregångare Starcraft 1.
I realtidsstrategispel så handlar det ofta om att bygga en armé som kan stå emot och erövra dina motståndare. För att göra det måste du bygga en bas och enheter och samtidigt samla in resurser. Kruxet är bara att din motståndare gör samma sak och även här är det på tal om en kapprustning mellan spelarna. En annan faktor är att varje karta har begränsat med resurser. Så om din motståndare har samlat in alla resurser är det stor risk att du har förlorat spelet. Men samtidigt kan man ha olika strategier för att vinna. En del spelare gillar att attackera snabbt och på så vis chocka motståndaren som kanske har tänkt mer långsiktigt och stabilt än den som kör “all-in” efter ett par minuter.

 

FPS / First Person Shooter

FPS är en annan gigant inom esport med klassiska spel som Counter-Strike och Call of Duty. Till skillnad från MOBA och RTS så är det inte bara exklusivt PC-spelande, utan genren rymmer både PC och konsoller. Inom FPS så deltar spelarna i eldstrid och first person shooter innebär att du är inuti kroppen du styr, så att säga. Så du är first person. Man kan även prata om tredje person eller third person och då ser man sin karaktär bakifrån, men inte i det här fallet alltså. I FPS-spelet Counter-Strike går det ut på att döda motståndarlaget eller utföra sitt uppdrag. För ena laget, terroristerna, innebär uppdraget att man ska plantera en bomb vid ett skyddsobjekt. För deras motståndare, Counter-Terrorists (anti-terrorstyrkan), så handlar det om att motarbeta terroristerna genom att stoppa bombandet. Ett annat FPS-spel är Call of Duty som är mer inriktat på krig och andra världskriget i synnerhet.

Andra spel inom esport

Kortspel som Hearthstone har snabbt blivit populärt då det är baserat på Warcraft-världen och det är en bra publiksport. Spelet är i lugnt tempo och det är enkelt och spännande för tittarna att följa med i streamsen. Och med tanke på att spelet är i lugnare tempo så finns det möjlighet för spelarna att “spexa” till det lite.

 

Vanliga spel inom esport som du kan betta på