Amazon storsatsar på eSport

Det är nog inte många som vid det här laget aldrig har hört talas om streaming tjänsten Twitch, åtminstone inte bland ungdomar som i någon form påverkats av den utveckling inom online gaming som har pågått under de senaste 5 åren. Men vad som förmodligen inte är lika välkänt är att det faktiskt är Amazon som äger denna online tjänst som en del av sina framåtskådande investeringar. Och nu, när e-sporten äntligen har blivit tillräckligt stor för att slå igenom i mainstream kanaler, så är tiden kommen för Amazon att ge sig in i leken på riktigt.

Champions of Fire Invitational

Vi har tidigare skrivit om extrema tittarsiffror och detta är en trend som bara går åt ett håll. Amazon anordnar därför för första gången en eSport turnering för vardagsspel med fokus på mobila applikationer, för att promota eSport som en typ av underhållning för alla. Vem har inte någon gång spelat enkla underhållande spel som Fruit Ninja eller Pac Man på en mobil enhet? Men vem har tävlat i dessa spel om en prispott av $ 100 000 USD?!! Därför har Amazon beslutat att samla 16 av gamingvärldens allra skickligaste spelare på mobila plattformar för denna turnering.

Eventet äger rum på Paris Hotell & Casino i Las Vegas, nästa fredag den 2 december kl. 14 – 21 västkusttid (Pacific Time), vilket innebär att om man önskar följa eventet live så börjar det kl. 23 på kvällen, svensk tid.

Gammelmedias syn på eSport

De yngre generationerna har som bekant mycket lättare att greppa och förstå eSport som ett koncept. De har bättre insikter i vad som faktiskt krävs för att utveckla den skicklighet som har gjort många av världens främsta spelare att numera betecknas som atleter inom sin genre. Det första Universitetet i USA har skapat ett stipendiat-program för skickliga gamers, precis som alla övriga universitet erbjuder högpresterande idrottare samma möjligheter. Den allmäna uppfattningen håller sakta på att förändras, men det är givetvis ingenting som sker under en natt.

Vad som däremot bidrar till denna kulturella omställning är dagens statistik. Framåtseende online entreprenörer och online media bolag kan nu uppvisa siffror som leder till acceptans även inom de mer konservativa finans- och mediekretsarna. Det går helt enkelt inte längre att förringa eller skratta bort eSport och dess betydelse. Vi har funnit en sammanställning som ganska tydligt sammanfattar de motsättningar som så ofta förekommer.