eSport med Nintendo Switch?

Som många av oss säkert redan känner till, så är Nintendo på gång med sin nyaste spelkonsol som kommer att heta Nintendo Switch. Enligt planerna kommer lanseringen att ske den 3 mars och förväntningarna är stora med tanke på den nisch som Nintendo har valt för denna nylansering.

Vi på eSport Betting är nyfikna på vad denna produkt kommer att innebära för eSport världen, med tanke på den popularitet som mobilt spelande har sett under det senaste året. Allt fler resurser satsas på mobila plattformar som inte är beroende av stationära prestandaenheter i form av speldatorer och dedikerade spelkonsoller. Nintendos senaste lansering kommer att innebära en hybridlösning som ska förena de två världarna i en intressant kompromiss som delvis kommer att kunna användas som en stationär enhet hemma, medan den samtidigt kommer att kunna göras mobil för att ha med på resor.

Bild av nya spelkonsolen Nintendo Switch där ena kontrollen avlägsnas från höger sida av bildskärmen

Många gamers anser att mobila plattformar inte erbjuder samma taktila feedback som man får vid spel med anpassad hårdvara som tangentbord, datormöss och kontrollenheter till spelkonsoller. Att behöva ha med sig extra utrustning för att kontrollera spelen i en telefon eller surfplatta kan tyckas rätt kontraproduktivt, vilket Nintendo har löst på ett intressant vis.

Nintendo Switch består av ett modulärt system som innehåller en huvudenhet som huserar bildskärmen, samt separata kontrollenheter som kan anslutas till sidorna av widescreen bildskärmen för att skapa en komplett mobil spelkonsoll. Kontrollenheterna kan även användas trådlöst var för sig, eller kopplas samman till att bilda en större kontrollenhet. Dessutom finns möjligheten att använda sig av en dockningsstation för att överföra bild och ljud till en TV-skärm och trådlöst kontrollera enheten från TV soffan. Användningsområdena är som man kvickt förstår många och Nintendo Switch kommer därför att bli hårdvarumässigt den mest flexibla spelkonsollen som hittills sett dagens ljus.

Kanske är detta början på en ny trend som visar på att dedikerad hårdvara fortfarande har en plats på spelmarknaden och inte minst i mer professionella kretsar i samband med eSport. Vi kommer med stort intresse att följa utvecklingen av produktens framfart på olika marknader, då den ständigt pågående effektiviseringen av hårdvara och de mobila trender vi ser idag tydligt pekar på att det nästa stora steget kommer att bli miniatyrisering och en mer flexibel förpackning av högprestanda enheter. Kanske kan Nintendo Switch visa vägen?