Norrbotten kombinerar eSport med skolbänken på riktigt!

Norrbotten genomför just nu en rejäl storsatsning när det gäller eSport, bland annat kommer man att starta upp en helt ny eSport-liga som riktar sig mot ungdomar. Projektet är tänkt att dra igång nu under våren och det blir det första av sin sort.
– Det krävs lite mod för att gå in och satsa på något som trots allt är så pass nytt som eSporten är, säger Andreas Harnemo, projektledare på Snow Garden AB.

Flera intressenter är på väg

Det råder inga tvivel om att eSporten växer mer och mer, nu tar alltså Norrbotten tag i taktpinnen på riktigt. Snart kan ungdomarna i Luleå och Boden hoppa på det nya och unika eSport-projektet, som först och främst kommer det att rikta in sig spelen League of Legends och Counter-Strike: Global Offensive.

Både Luleå och Bodens kommuner har båda investerat 600 000 kronor i projektet, även Norrbotten-baserade företagen Creative Nodes Fusion och Snow Garden AB är med och backar upp satsningen, som går under namnet Norrbotten eSport Arena. Ett gäng intressenter har redan hoppat på tåget, och enligt Andreas Harnemo är det fler på väg.
– För många är det väldigt nytt med eSport och folk är försiktiga av sig, det krävs mod för att våga satsa på något såhär nytt. En hel del har varit positiva till projektet, men många har sagt något i stil med: ”Kom tillbaka när ni har kommit igång lite grand”. Satsningen just nu går ut på att skapa någonting som folk kan se blir bra, förhoppningen är att fler ska våga investera.

Motiverar till godkända betyg

Projektet har som mål att främja regionens eSport-kultur, men även öka den personliga utvecklingen hos ungdomarna. Till exempel så måste deltagarna i projektet ha godkända betyg i skolan. Tanken med projektet är att spelandet nu ska motivera eleverna till att plugga, snarare än att ta fokus och tid från pluggandet.
– Utbildning är jätteviktigt, för även om man kan bli jättestor inom eSport-världen så är det viktigt att man har klarat av grundskolan och förstår innebörderna av att ingå i avtal för livet efter en proffskarriär, säger Esma Kadunic, näringslivsutvecklare på Boden kommun.

Utöver själva eSporten kommer arrangörerna av projektet att hålla i diverse sociala aktiviteter och träningspass, såsom bowling och klättring. När ungdomarna deltar i dessa aktiviteter tjänar dem in poäng och medaljer som sedan gynnar dem i projektet.

Tjejer och killar ska tävla tillsammans

Det är inget snack om att eSporten överlag är väldigt mansdominerad, det är något som Norrbotten eSport Arena vill förändra. Inledningsvis så kommer eSportligan enbart att vara öppen för mixade lag, framåt hösten kommer man även acceptera lag med personer av enbart samma kön.
– Detta görs för att undvika att det enbart blir killar som tävlar och att man sen har en avskild tjejliga i något hörn på vissa evenemang, som det tyvärr ser ut i många av dagens tävlingar, säger Andreas Harnemo och fortsätter:
– Vi vill att killar och tjejer ska tävla tillsammans, så att det blir en naturlig del och så att killarna får med sig sina tjejkompisar, och motiverar dem till att spela.

Du kan läsa mer om Norrbotten eSport Arena på deras hemsida