E-sport Bettingtips

Ska man göra en lista så kan man göra det utan inbördes ordning. Alla fem punkter på denna lista är lika viktiga att tänka på. Det är inte en prioriteringsordning.

  1. Gör research. Satsa aldrig pengar på något som du inte har koll på. Man kan lyssna på experter och se vad de har för tips. Det bästa är att tänka efter själv och dra egna slutsatser. Då känns det också bäst att satsa sina pengar. Att slänga iväg pengar på vad någon annan sagt är inte lika roligt.
  2. Hitta spelvärda objekt. Man ska inte nöja sig med första bästa odds på den match som man vill spela på. Det finns ofta bättre odds på andra sajter. Det kan vara så att det första man hittade var det bästa, men leta alltid.
  3. Jämför spelsajter. Om man bara vill spela vinnarspel på fotbollsmatcher så kanske man inte behöver jämföra så många sajter. Man kan troligtvis nöja sig med en av de större sajterna för ett bra utbud. Vill man dock hitta lite ”roligare” spel och högre odds så bör man jämföra sajterna.
  4. Spela på hemmalag. Något som har konstaterats inom betting på lagsporter är att hemmalaget vinner oftast. Ser man överlag så vinner ett topplag i fotboll över 65% av sina hemmamatcher. Om man tar bort när de möter andra topplag och derbyn, så vinner de över 85% av sina hemmamatcher. Oddsen är dock inte alltid så höga i dessa matcher. Men med bra research och jämförelse av sajter så kan man hitta bra spelvärde på dessa matcher.
  5. Satsa långsiktigt. Spela aldrig för mer än 5% av din totala spelkassa på ett individuellt bet. Man ska tänka långsiktigt och bygga upp spelkassan. I början kanske man satsar ett par tior, men i takt med att spelkassan ökar så ökar också storleken på bettingen. 5% av spelkassan kan vara 20 kronor, men också 500 kronor.

Bettingtips E-sport events

CS:GO

BLAST Premier

BLAST Pro Series är en turnering i CS:GO som arrangeras för de bästa CS-spelarna och lagen som finns där ute. Senaste turneringen gick av stapeln i december 2019 i Bahrain i en tävling som Astralis vann före Team Liquid. Svenska Ninjas in Pyjamas kom på tredjeplats medan FaZe Clan blev fyra. Vinnaren fick $350,000 dollar medan tvåan fick nöja sig med $80,000.

Från 2020 har dock BLAST Pro Series ersatts med konceptet BLAST Premier som i huvudsak kommer att äga rum i Nordamerika och Europa. Serien är uppdelad i två säsonger, vår- och höstsäsongen. Varje säsong pågår ungefär fyra månader och avslutas med en säsongsfinal. Vinnaren kommer att vara direktkvalificerade till den globala finalen i slutet av året.

cs_summit

Cs_summit arrangeras av Beyond The Summit, ett företag med bas i Los Angeles. Beyond The Summit har valt att arrangera cs_summit totalt fem gånger sedan lanseringen 2017. Prispoolen ligger på $150,000 men trots höga summor har den inte lockat den absoluta eliten. Mousesports vann senaste cs_summit medan G2 Esports kom tvåa före trean OG.

ESEA Premier AU

ESEA-ligan är en E-sports-tävling som arrangeras över stora delar av världen. Den skapades av E-sports Entertainment Association (ESEA) och därav namnet på tävlingen. Den är framförallt känd för att ha en anti-fusk software inbyggd som gör att alla typer av spelare kan mötas mot varandra oavsett nivå. ESEA Premier AU är den australiensiska varianten som sitter på den blygsamma prispotten av $10,000. Den varar varje år mellan mitten av januari till mitten av mars där 18 lag kvalificerar sig och de åtta bästa gå vidare till slutspel. I den senaste upplagan vann laget ORDER.

ESEA Premier EU

ESEA Premier EU är som namnet kanske eventuellt hintar om den europeiska ligan från ESEA. Den har samma format som den australiensiska d.v.s. det är 18 lag som kvalificerar sig. Prispotten är dock något högre med $35,000 fördelat på bästa lagen. Åtta lag tar sig vidare till slutspelet som består av kvartsfinaler, semifinaler och finaler. Regerande mästare är forZe och medan HAVU Gaming kom tvåa. Tävlingen arrangeras från mitten av januari till början på april.

ESEA Premier NA

ESEA Premier North America har precis som övriga tävlingar i samma serie sin sponsor genom Mountain Dew. Denna tävling har också en prispott på $35,000 dollar där vinnaren får hälften av beloppet. Vinnaren senast var Riot Squad Esports medan INTZ och Triumph kom tvåa respektive trea. ESEA Premier är en Minor d.v.s inte någon av de största eller mest åtråvärda turneringarna vilket märks i de deltagande lagen där världseliten saknas.

GameAgents League

Ytterligare en Minor-turnering på listan är GameAgents League som går varje år i en dryg månads tid från mars till april. Det är Europa som är värd för tävlingen som sker på nätet. Vinnaren får $3000 i prispengar vilket är en majoritet av den totala prispotten som ligger på $5000. Åtta lag deltar i turneringen och de lagen delas in i två olika grupper. Där väntar double elemination bracket och i senaste tävlingen var det Team Dignitas som lyckades med bedriften att kamma hem förstaplatsen. Det följdes upp av Gamers2 och Copenhagen Wolves. Fyra kom Team Orbit. Turneringen har också en ”League 2” med högre prispengar på $25,000. Den pågår i tolv veckor från augusti till november och vanns av FlipSid3 Tactics före E-Frag.net Esports Club.

UCC Summer Smash

UCC står som arrangör för denna minor-turnering med en total prispott på $30,000. Ligan går av stapeln från början av maj till början av juni under en dryg månads tid. LOOT.BET är sponsor för evenemanget som har 20 deltagande lag. 16 av dessa tar sig vidare till gruppspel men där ska åtta lag elimineras. Övriga 8 lag går vidare och får sällskap i slutspelet av fyra speciellt inbjudna lag. Därefter väntar Double-Elimination Bracket där vinnaren av hela turneringen får $18,000 i prispengar. Tvåan får gå hem med $7,500 medan trean får trösta sig med $3000. UCC Summer Smash har ett roligt upplägg men har inte nått samma status som många andra CS:GO-turneringar.

Dota 2

ESL One

ESL One, uppföljaren till ESL Major Series One, är en turnering som arrangeras av Electronic Sports League. Den innehåller lag och spelare från hela världen som gör upp i en turnering i Esport som inte är likt någon annan. Innehållandes framförallt Dota 2, men också CS:GO och Battlefield fyra, tar de olika eventen sig plats över arenor från hela världen. Den första gick av stapeln 2014 i Frankfurt och sedan dess har succén bara fortsatt. Hela $300,000 finns i prispotten och nästa tävling går i Los Angeles mellan 20-22 mars. Ifjol ägde även första Dota 2-eventet någonsin rum i Indien, då Keen Gaming lyckades vinna $135,000 efter att ha besegrat Mineski i finalen i Mumbai.

MDL Disneyland Paris Major

MDL är mest kända för att arrangera turneringar i Kina men nu ska de utanför Kinas gränser. Men ifjol arrangerade Disneyland Paris Event Group MDL för första gången. MDL Disneyland Paris Major blev den fjärde major-turneringen av 2018/19 års Dota Pro Circuit. 16 lag kvalificerade sig till turneringen som avgjordes i maj 2019. De 16 lagen spelade efter konceptet double elimination där de fyra sista dagarna av tävlingen skedde framför en live publik. Då var lagen uppdelade i en övre och en undre halva där de övre lagen spelar bäst av 3-matcher medan de undre har bäst av 1. I finalen är det bäst av 5 som gäller. Team Secret lyckades vinna den maffiga prispotten på $350,000 före Team Liquid som fick trösta sig med silver och $170,000.

Övriga ligor

Det finns flertalet ligor inom Dota 2. MDL som nämns ovan har flertalet tävlingar årligen. Under 2019 har man förutom tävlingen i Paris arrangerat MDL i Macau vilket man även gjorde 2018. Det finns många ligor såväl för amatörer som för proffsen. Skillnaden förutom statusen är att amatör-turneringarna som regel inte har några prispengar medan de professionella ligorna både brukar direktsändas samtidigt som det finns en prispott att hämta hem. Några av de stora turneringarna 2019 är Starladder ImbaTV Dota 2 Minor Season 3, OGA Dota PIT Minor 2020, WePlay! Dota 2 Tug of War: Mad Moon och World Cyber Games 2020.

League of Legends

Mid-Season Invitational

Mid-Season Invitational eller MSI som den brukar kallas är en årlig turnering i det populära spelet League of Legends som arrangeras av Riot Games sedan 2015. Den brukar räknas som den viktigaste turneringen i League of Legends efter World Championship som är nummer ett. Tävlingen har arrangerats över hela världen. 2015 var debuten som gick i Tallahassee i USA för att året efter gå i Shanghai. Sedan dess har det varit minst två värdstäder som gemensamt fått äran att stå som arrangör. 2019 var det i Ho Chi Minh City & Hanoi och Taipei som stod som värd. Då vann G2 Esports efter att ha vunnit mot Team Liquid i finalen.

Övriga ligor

I League of Legends finns det fem regionala ligor i form av LEC, LCS, LCK, LMS, LPL. Dessa vinnare kallas för Spring Split Champions och är de fem major tävlingarna inom League of Legends. Vinnarna i dessa olika tävlingar är också de som blir inbjudna till Mid-Season Invitational. Det finns fem olika divisioner i spelet där den högsta är Challenger. För spelare som når level 30 och har 16 hjältar eller fler finns möjligheten att spela rankade matcher. Svårast att bli är GrandMaster vilket endast 0,03% av alla deltagarna lyckas med.

NBA 2K League

NBA 2K League eller 2K League är en esportsliga som uppkom tack vare ett samarbete mellan NBA och Take-Two Interactive. Ligan har pågått sedan 2017 och alla matcher streamas på Twitch som snabbt köpte rättigheterna till tävlingen. Ligan pågår varje vecka under 15 veckor där de 12 första är för matcher veckovis innan de tre sista veckorna innebär turneringar och slutspel. Alla lag spelar minst 19 matcher inklusive 14 grundserie-matcher innan det är dags för slutspelet. I kvartsfinalerna är det enkel utslagning medan semifinalerna och finalen har bäst av tre matcher. Totalt finns $600,000 i prispengar där hälften går till vinnaren.

Overwatch

Contenders CN

Overwatch Contenders i Kina är en major-turnering inom det omtyckta och hyllade spelet Overwatch. Varje säsong arrangeras åtta olika Contenders där de i Kina och Korea är de med mest prestige. Ligan pågår i ungefär två månader från mitten av november till mitten av januari. Det är totalt 12 lag som deltar där prispotten senast var $185,040. Spelplatsen för evenemanget är Guangzhou i Kina på Asian Games Town Gymnasium och det är Blizzard och NetEase CC som arrangerar tävlingen.

Contenders KR

Parallellt med den kinesiska motsvarigheten arrangeras Overwatch Contenders KR i Koreas huvudstad Seoul. Prispotten ligger på samma summa som i Kina d.v.s $185,040 och största delen av den plockade RunAway efter att de vunnit turneringen senast. 12 lag får delta i denna tävling som förutom i Kina och Korea också arrangeras i västa och östra Nordamerika, i Sydamerika, Australien, Europa och Pacific.

OWL

OWL står för Overwatch League och arrangeras årligen av Blizzard Entertainment och är en professionell esport liga för Overwatch. Ligan anses vara den första ”riktiga globala professionella e-sportsligan” i hela världen och innehåller lag från hela världen. Totalt finns det 22 lag som tillhör ligan där det finns fina priser att hämta. Prispotten för 2019 låg hela $5,000,000.

Rainbow 6

Pro League-finaler

Rainbow Six Pro League är den mest prestigefyllda tävlingen när det kommer till Rainbow Six, det klassiska spelet som fortfarande går varmt runt om i världen. Man är inne på sin elfte säsong av tävlingen som innehåller de bästa lagen från Nordamerika, Sydamerika, Europa och APAC som gör upp i respektive regioner. Det är Ubisoft och ESL som arrangerar denna turnering som blivit allt mer populär för varje år som gått och lär fortsätta bli detta då Rainbow 6 fortsätter att växa. Det råder just nu en ganska stor hype kring Rainbow 6 även om prispotten på $290,000 per tävling inte är någon enorm summa jämfört med flera av de andra alternativen som finns.

Rocket League

Renegade Cup EU

Renegade Cup EU eller Mästerskapsserien EU är en serie av fyra månatliga turneringar i Europa från oktober till januari som arrangeras av olika organisatörer. Tävlingarna leder fram till slutspelet som sker i februari och organiseras av Psyonix efter ett poängsystem. Prispotten ligger på $20,000 där vinnaren plockar $6000 av dessa medan tvåan får hälften av summan som ettan belönas med. Savage! vann turneringen senast följt av ARG. Det är 12 lag som får delta i finalerna där du hittar de fyra vinnarna från de månatliga turneringarna samt åtta lag från poängranking.

Renegade Cup NA

Den amerikanska versionen har samma upplägg som den europeiska, d.v.s fyra olika turneringar mellan oktober – januari innan finalerna spelas i februari. Prispotten är samma d.v.s på $20,000 och turneringen räknas också som en Major. Afterthought var laget som senaste lyckades lägga beslag på förstaplatsen följt av Sway eSports, The Peeps och Upper 90 Esports. Av de 12 lagen får alla deltagare från plats 5-12 $1000 medan trean och fyran får $1500. Det är en oerhörd prestige att vinna denna turnering i Rocket League – ett spel som fortsätter att klättra på topplistorna.

Starcraft 2

Global Starcraft II League

Afreeca TV och Blizzard Entertainment står som värd för Global Starcraft II League där dryckesföretaget Mountain Dew är huvudsponsor. 32 spelare gör upp om titeln och turneringen arrangeras i Sydkoreas huvudstad Seoul. Det var också från Sydkorea som vinnarna kom, faktum är att alla som hamnade topp 4 kom från landet. Vann gjorde Rogue följt av Trap, Dark och Maru. När det kommer till Starcraft II är Global Starcraft II League den mest prestigefyllda tävlingen. Många fanatiker ser tävlingen som startskottet på sommaren då den arrangeras i juni.

Övriga ligor

Det finns en del ligor i Starcraft II. Afreeca TV som står som värd för Global Starcraft II League arrangerar också AfreecaTV GSL Super Tournament. Det finns också WCS, GSL vs the World och World Electronic Sports Games. En gemensam nämnare är att majoriteten av alla evenemang arrangeras just i Seoul även om det finns en del undantag som WCS i Kiev, World Electronic Sports Games i Chongqing, Kina och WCS Winter i Burbank, Kalifornien.

Hearthstone

Precis som med Starcraft 2 är det även Blizzard som ligger bakom succéspelet Hearthstone. Det finns fyra stora turneringar som äger rum varje år och dessa går vi igenom nedan.

HS Masters Tour 2020

I Heartstone spelas det tre deltävlingar i det som kallas Masters Tour. Årets första deltävling spelas i Arlington, Texas. Och den brukar hållas i slutet av januari för att spelas några dagar in i februari. I potten ligger en prissumma på totalt $250.000 som fördelas mellan de elva spelare som slutar i toppen där vinnaren drar hem $22,000 + $32,500 från crowdfunding, beroende på vilken plats man hamnar bland de elva bästa så minskar även crowdfunding summan. Matcherna i gruppspelet spelas i bäst av fem matcher och totalt spelas det nio omgångar på 300 deltagare. De åtta bästa spelarna från gruppspelet tar sig vidare till slutspelet.

I slutspelet råder det ett knock-out system där vinnaren i bäst av fem matcher går vidare till nästa omgång. Alla matcher avgörs i spelformen Conquest.

Andra deltävlingen spelades i Los Angeles mellan 20/3 till 22/3. I prispotten låg samma vinstsumma som med deltvävlingen i Arlington, $250.000, även här fördelas potten på de elva bäst placerade spelarna och gruppspelet samt slutspelet avgörs på samma sätt som i Arlington. Den sista deltävlingen avgörs i Sverige och Jönköping. Startdatumet är den 12/6 och pågår fram till 14/6. Precis som i de tidigare deltävlingarna är det även samma upplägg med vinstsumman som är på $250.000, vilken delas lika mellan de elva bäst placerade i deltävlingen. Både gruppspelet och slutspelet har samma upplägg som de föregående deltävlingarna.

Hearthstone World Championship

Årets världsmästerskap kommer att gå av stapeln under hösten när Blizzard har sitt årliga Blizzcon. Datumet är inte satt ännu, men det är däremot platsen där det kommer att äga rum. Årets turnering som är den sjunde i ordningen kommer att hållas i Anaheim, Kalifornien. Prispotten ligger på $500,000. Mästerskapet avgörs mellan de åtta bästa spelarna från världen. De två bästa spelarna från Europa, USA, Asien och Kina kommer att delta i turneringen. Det börjar med ett gruppspel där spelarna delas in i fyra grupper med två spelare i varje grupp där vinnarna från matcherna möter varandra och förlorarna möter varandra.

Beroende på vilka spelare som tar sig vidare till slutspelet är det knock-out som gäller mellan de fyra spelare som är kvar som möts i semfinalen. Alla matcher spelas i bäst av fem. Regerande mästare är VKLiooon från Kina då hon vann mästerskapet 2019.