Spel

För tillfället finns det 4 st spel som i princip alltid går att betta på, så länge som du använder någon av de större sidorna inom e-sports betting, dessa är Starcraft 2, League of Legends, CS:GO och Dota 2. Det tillkommer ibland nyare spel eller när något äldre, lite mindre spel har en stor turnering på gång, då brukar många bettingsidor vara ganska snabba på att försöka visa framfötterna och att de hänger med i svängarna. Två spel som är påväg upp inom betting är Hearthstone och Heroes of the Storm. Båda spelen är skapade av spelutvecklargiganten Blizzard och har snabbt blivit riktigt populära i gamervärlden. Hearthstone är ett kortspel som är baserat på MMO spelet World of Warcraft som länge var världens mest spelade spel. Heroes of the Storm är ett försök till att skapa ett MOBA spel och norpa åt sig spelare ifrån League of Legends eller Dota 2, karaktärerna i spelet är baserade på alla spel som Blizzard tidigare har släppt vilket skapar väldigt mycket nostalgi och igenkännande för många.

hearthstone-heroeslolcsgoheroesdota-2-officialStarcraft-2

 

Spelgenrer inom esport

MOBA / Multiplayer Online Battle Arena

Förkortas oftas MOBA och vi kommer att gå igenom dessa härnedan. Du kontrollerar en karaktär, ofta benämnd som hjälte, och du spelar i lag med fyra andra spelare. Ni möter ett annat lag med fem spelare. Spelet går ut på att förstöra motståndarlagets bas. För att göra det behövs ett samarbete mellan er spelare och att ni har bra sammanhållning och taktik för att nå era mål. Till er hjälp har ni minions som båda lagen skickar ut från sina baser med riktning mot det andra lagets bas. När spelarna förintar minions eller motståndarhjälpare får de erfarenhet (experience) och kan gå upp i nivå (level).

Dota 2

i mitten av 2013 så släpptes Dota 2 och det blev direkt en riktig succe. spelet går ut på att det är två lag som möter varandra. Man har ett eget basläger och ska under spelets gång försöka förinta motståndarlagets. Dessutom får man underspelets gång minnions som tillsammans gör att man får en armé som har som huvuduppgift att såväl försvara sin bas, samtidigt attackera motståndarna. Det är ett högt tempo och det går absolut inte att slappna av för då kan motståndarna få ett rejält försprång som du inte kan ta ikapp.

Leagues of legends

Ett annat spel som också går under kategorin ”MOBA” är spelet Leagues of legends. Spelet hade sin release i oktober 2009 och har sedan dess varit otroligt populära. Man spelar i två lag där antalet spelare är mellan 6 & 10 stycken. lagen börjar vid varsin sida av spelplanen, nära sin bas som kallas ”Nexus”. Det finns upp till 18 nivåer och för att ”levla” så krävs att man förintar såväl motståndarnas spelare, samt neutrala monster. I detta spel råder det, precis som i Dota 2 ett högt tempo.  Så det är lite av en kapprustning samtidigt som man håller motståndarna borta från sin bas.

Heroes of Newerth

Ett spel som tog marknaden med storm var spelet Heroes of Newerth. Spelet är inspirerat av Defense of the Ancients (DotA) och släpptes 12 maj 2010. En typisk match är två lag, bestående av 5 spelare vardera, som möter varandra. Spelet har blivit en succé, mycket tack vare att spelet utvecklats till en multiplattform som stöds av Windows, Linux och Mac OS X. varje spelare kontrollerar en ”Hero”som man krigar med.  i takt med att spelet artar sig så  blir din hjälte mer kraftfull och får dessutom en rad olika speciella egenskaper som går att använda mot de andra laget.

Heroes of the storm

Ett annat ”MOBA”-Spel som tagit internet med storm är spelet Heroes of the Storm. Precis som de andra spelen Dota 2 och LOL så går spelet ut på att man ska försöka förstöra motståndarnas bas. Detta spelet är en personlig favorit för oss på Esportsbetting.se. Om du vill spela på något som kan ge klirr i kassan så är Heroes of The Storm.

RTS / Real-time strategy

En klassiker inom esporten och den här genren har varit högst bidragande till hela esportens framfart och etablering. Se bara på Sydkorea där Starcraft (1) blev en del med kulturen och kanske det land där esporten fick sitt första fäste. Noterbart är att esportstjärnorna har ofta högre status än idrottsmän i Sydkorea. Men nog om det. Starcraft 2 kom år 2010 sen och är alltjämt väldigt populärt, även om det inte fick samma genomslagskraft som sin föregångare Starcraft 1.
I realtidsstrategispel så handlar det ofta om att bygga en armé som kan stå emot och erövra dina motståndare. För att göra det måste du bygga en bas och enheter och samtidigt samla in resurser. Kruxet är bara att din motståndare gör samma sak och även här är det på tal om en kapprustning mellan spelarna. En annan faktor är att varje karta har begränsat med resurser. Så om din motståndare har samlat in alla resurser är det stor risk att du har förlorat spelet. Men samtidigt kan man ha olika strategier för att vinna. En del spelare gillar att attackera snabbt och på så vis chocka motståndaren som kanske har tänkt mer långsiktigt och stabilt än den som kör ”all-in” efter ett par minuter.

 

FPS / First Person Shooter

Inom FPS så deltar spelarna i eldstrid och first person shooter innebär att du är inuti kroppen du styr, så att säga. Så du är first person. Man kan även prata om tredje person eller third person och då ser man sin karaktär bakifrån, men inte i det här fallet alltså.

Counter-Strike

Spelet Counter Strike går ut på att döda motståndarlaget eller utföra sitt uppdrag. För ena laget, terroristerna, innebär uppdraget att man ska plantera en bomb vid ett skyddsobjekt. För deras motståndare, Counter-Terrorists (anti-terrorstyrkan), så handlar det om att motarbeta terroristerna genom att stoppa bombandet. Detta spel är bland det absolut populäraste i Esportvärlden.

Call of Duty

Ett annat populärt FPS-spel är Call of Duty som är mer inriktat på krig och andra världskriget i synnerhet. Spelet lanserades 2003 och hade sex år senare sålt för motsvarande 27 miljarder svenska kronor. Förutom just andra världskriget så har man riktat in sig på såväl kalla kriget, som framtidens krigsföring. Det finns för närvarande 23 olika sorters spel som man kan spela.

Halo

Ett spel som funnits sen år 2001 är Halo och när man lanserades fram till idag så anses Halo var bland de bästa spelen som någonsin gjorts. Även här så är du en avatar som möter andra spelare. Eftersom dett spel blivit så otroligt populärt så har även vinsterna blivit galet stora. Under Halo-VM så kunde vinnaren plocka hem otroliga 1 miljon dollar. Det är även väldigt populärt att spela på Halo inom esportsbetting.

OverWatch

OverWatch är ett spel som sedan sin start 2016 tagit världen med storm. Spelet är ett multiplayerspel som innebär att du spelar en av ett antal hjältar som tillsammans ska upprätthålla freden i ett krigshärjat land. man kan vara mellan 2 och tolv spelare samtidigt. Spelet är utgivet till PC, PS4 och Xbox One.

Andra spel inom esport

Kortspel som Hearthstone har snabbt blivit populärt då det är baserat på Warcraft-världen och det är en bra publiksport. Spelet är i lugnt tempo och det är enkelt och spännande för tittarna att följa med i streamsen. Och med tanke på att spelet är i lugnare tempo så finns det möjlighet för spelarna att ”spexa” till det lite. Spelet i sig går ut på att försöka förinta motståndaren genom att spela ut dennes kort mot dina egna.  Här kan även du som följer spelet betta på vem du tror kommer att vinna. Spelet har på kort tid blivit väldigt populärt och därför kan du som spelare tjäna dig en rejäl hacka samtidigt som du följer dramatiken live.

Ett annat spel som  också är väldigt populärt i E-sport är World of Tanks. Speler är utvecklat av det vitryska/Cypriotiska företaget wargaming. Spelet går ut på att du är ett militärfordon mellan åren 1920 och 1960. Spelet är gratis, men för att kunna låsa upp de allra största fordonen krävs att du betalar en avgift.