Logga hos DotA

DotA har de flesta inom e-sportvärlden hört talas om men det fulla namnet Defense of the Ancients är mindre använt. DotA är dock ett av de mest spelade MOBA-spelen genom tiderna då det sedan 2003 har funnits på marknaden. DotA är ett tillägg till de ytterst populära spelen Warcraft III: Reign of Chaos och uppföljaren Warcraft III: The Frozen Throne. Spelet blev snabbt efter sin lansering ett av de mest populära spelen online och dessutom inom e-sportvärlden. Det anses idag ha varit det viktigaste spelet inom MOBA-sfären.

Det var speltillverkare Blizzard Entertainment som skapade första DotA spelet, men 2009 så tog Valve Corporation över och släppte den efterlängtade uppföljaren DotA 2 vilket släpptes 2013. Miljontals spelare spelar DotA världen över, men de populäraste ställen är bland annat Sverige, Thailand, USA och Filippinerna. Rekordet för antal spelare på en och samma gång är 1.3 miljoner och snittet ligger på 200,000 spelare online hela tiden.

DotA spelregler och funktioner

Spelets regler i enkla drag är två lag som slåss mot varandra där målet är att förstöra motståndarlagets ”Ancient”, lagets huvudstruktur som när den förstörs gör att laget förlorar. Det är alltså två lag som står mot varandra, ena laget bestående av Sentinal, och det andra laget av Scourge. Laget startar i två olika hörn av spelplanen i baser skyddade av torn och vakter runt lägret. Varje spelare spelas med en vald hjälte, eller karaktär som vi kan kalla det, eller bots om laget inte är fullt med riktiga spelare. Det finns 112 olika karaktärer att välja mellan, alla med olika fördelar och förmågor. Spelet spelas med mest 5 vs 5 lag, men trots de små lagen är det i princip omöjligt att vinna spelet själv, utan det krävs en riktig lagstrategi för att vinna.

När du valt din karaktär så kommer du givetvis kunna levla din karaktär för att göra den starkare och smartare. Din karaktär blir bättre och bättre desto mer du spelar du då tjänar in erfarenhetspoäng och tjänar guld. När du tjänar XP och levlar så kan du skaffa bättre färdigheter och magier vilket gör din karaktär ännu starkare. Guldet tjänar du in när du dödar en motståndare med vilket du sedan kan köpa utrustning och vapen so passar din karaktär.

Som du kanske förstår så är det perfekta laget en blandning av styrka, snabbhet, magi, vishet och strategi. Ett lag med de starkaste spelarna kommer antagligen att förlora mot ett mer blandat lag då de endast har styrka men ingen magi. Det finns många olika typer av tävlingar inom DotA där vissa banor passar vissa karaktärer bättre, vilket gör det viktigt att ha så bra koll på alla karaktärer och banor som möjligt. Många spelare som spel att länge har skaffat blandade lag som de spelar med, vilket gjort att DotA snabbt blev ett populärt spel inom e-sporten såsom WoW, Diablo och HoN.

Aktiv spelplan från DotA

DotA e-sports och betting

DotA har från starten 2003 vuxit till ett stort community där spelarna via officiella forum kan komma med idéer vilka många faktiskt har blivit implementerade. Snabbt efter lanseringen så blev DotA ett av de största turneringspelen inom e-sporten. BlizzCon är en av de största turneringarna inom e-sporten där spel som WoW, Diablo och DotA spelas. DotA introducerades första gången 2005 till BlizzCon och sedan även till World Cyber Games i Malaysia och Singapore under samma år. Den enorma tävlingen World Cyber Games Asian Championships har sedan 2006 anordnar DotA-turneringar. Världens kanske största tävling, Electronic Sports World Cup (ESWC) vilket kan ses som VM i e-sport har sedan 2008 anordnat turneringar inom e-sport. I Pilippinerna och Thailand spelas spelet lika mycket som Counter-Strike, det överlägset största team-spelet på jorden. Det finns inga officiella tävlingar för DotA i Nordamerika vilket gör att spelet aldrig slagit igenom där på samma sätt om i Asien och Europa.

Eftersom DotA har blivit ett av de största online-, team- och turneringsspelen på jorden så finns det givetvis gott om odds att spela på de olika nätcasinona. Tillsammans med Counter-Strike, WoW och Diablo så är DotA ett av de mest vanliga spelen att lägga olika bett på. Det finns många olika bett att välja mellan; vinnande lag, MvP (Most valuable player), vinnare av turneringar och mycket mer.

DotA på esportbetting