heroes logo

Heroes of the Storm

Heroes of the Storm eller HotS som det även brukar kallas är ett ”multiplayer online battle arena”-spel även känt som MOBA. Spelet är skapat av Blizzard Entertainment och släpptes efter sin beta-testning 2 juni 2015. Spelet var Blizzards försök på att etablera sig i den populära MOBA marknaden som starkt dominerades av spelen League of Legends och Dota 2. Spelet har haft flera namn under dess produktionstid, som Blizzard DOTA, Blizzard All-Stars och slutligen Heroes of the Storm. På grund av sina många och kända IP:s valde de att använda sig av karaktärer från sina andra spel när de skapade de spelbara hjältarna i spelet. Spelet har tagit karaktärer från kända licenser som Warcraft, Starcraft, Diablo och deras senaste spel Overwatch.

Heroes of the Storm funktioner

För att differentiera sig från stora, mer etablerade MOBA spelen valde Blizzard att skapa en egen version av den klassiska MOBA upplevelsen. Likt de LoL och Dota 2 är går spelet ut på att två lag med 5 hjältar vardera försöker förstöra motståndarnas huvudbas. Till lagens hjälp har de ”minions” som går längst flera bestämda vägar och anfaller motståndarnas bas. Spelarnas hjältar är till en början väldigt svaga, men får erfarenhet när de förgör minions, byggnader och motståndarnas hjältar.

Vad som gör Heroes of the Storm så särskilt unik jämfört med de andra större MOBA-spelen är att de inte endast fokuserar på en enda bana. HotS har istället flera olika banor som kan variera starkt. Banorna varierar i storlek, antalet ”lanes” där lagens minions vandrar och särskilt intressant är banornas specialobjektiv. Dessa kan vara i form av att kontrollera ett visst område för en tid, samla ihop ett visst antal mynt eller att besegra en boss innan motståndarlaget. Dessa specialobjektiv dyker upp med jämna mellanrum i en match och förändrar speldynamiken helt. Ett vunnet specialobjektiv är en stor seger men innebär inte att matchen är vunnen.

HotS är också unikt med att hjältarnas styrkenivåer, levels, går upp gemensamt, till skillnad från att varje karaktär har sin egen nivå. Man kan heller inte köpa utrustning till sina karaktärer för att göra dem starkare. Dessa beslut fick utstå en del kritik då det inte belönar individuella prestationer lika mycket. Men vad det gör är att det håller spelet jämt in till den sista minuten. Ingen ensam karaktär kan bli så stark att den kan besegra hela motståndarlaget självt. Det är även ytterst svårt för ett lag att vara för många levels över det andra. Vad detta innebär är att matchernas utkomster är baserade mycket mer på lagets samarbetsförmåga och strategi. Jämförelsevis med de andra stora MOBA-spelen är det i HotS oerhört lätt att återhämta sig från en förlorande position.

Heroes of the Storm Cursed Hollow

Hjältar strider om tributen i banan Cursed Hollow

Heroes of the Storm E-sports och betting

Spelets fokus på samarbete och den stora sannolikheten för en fantastisk comeback än en stor anledning till varför Heroes of the Storm är så roligt att titta och betta på. Blizzard är en av de största spelutvecklarna i världen och har haft lång historia att producera spel av oerhört bra kvalité. De har även haft lång erfarenhet av e-sportsvärlden med spel som Starcraft: Brood Wars och Starcraft 2. Blizzards egna konvention Blizzcon i Anaheim, Califonia, värdar många av spelutvecklarnas turneringar. Det är här man kan hitta de mest prestigefyllda turneringarna med mest pengar att vinna. 2016 vann det sydkoreanska laget Ballistix pokalen och fick 300 000 dollar. Det svenskarna Fnatic kom på andraplats och vann 150 000 dollar.

Att betta på HotS går att göra på de flesta bettingsidor som har e-sports. Men vad man kan spela på är ganska begränsat, med främst odds på vem som vinner matchen eller turneringen.