Dags att reglera eSport betting marknaden

Med tanke på hur utvecklingen av eSport marknaderna i västvärlden sveper fram och i rask takt förvandlar något som tidigare inte ansågs vara mycket annat än tidsfördriv till vardagsunderhållning och en mainstream sensation, så höjs allt fler röster för att reglera även eSport betting på samma vis som tidigare gjorts med traditionella sporter.

Det är knappast någon nyhet att eSporten är på god väg att revolutionera underhållning och online media genom dess kraftigt ökande popularitet. Detta innebär ökande omsättningar och pengaflöden, inte endast inom eSport industrin, utan även för nära besläktade marknader som har olika ekonomiska fördelar från eSporten. En av dessa marknader är naturligtvis betting marknaden, som mer och mer börjar närma sig eSporten som en plattform för vadslagnings tjänster.

Traditionell betting på fysiska sporter har under årens lopp fått regleras genom införande av strikta regler och kontrollorgan som säkerställer att allt spel sker enligt fastslagna standarder. Tanken är ju att förutsättningarna för spelare ska vara desamma, det vill säga att allt spelande sköts och avgörs rättvist. Eventuella oegentligheter leder till stora skandaler och kostar då alldeles för mycket för att fusk ska kunna löna sig.

esports_pengar

Givetvis är det här något som är lika viktigt för eSport världen att säkerställa, för att skicklighet och tävlingsinstinkter ska avgöra tävlingar snarare än bakomliggande ekonomiska intressen. I en relativt ung bransch med många unga aktörer som överflödas av pengar och lukrativa erbjudanden, så är det viktigt att etablera en kultur av rent spel och att backa upp det med en strukturerad organisation som värnar om branschens integritet.

Brittiska Gambling Commision har kikat närmare på utmaningarna som är i färd med att förändra online betting genom nya trender och teknologier och resultatet är en ”discussion paper” som publicerades i augusti. Nya elektroniska krypo-valutor, eSport som plattform och social gaming som koncept undersöktes för att komma fram till några inledande ställningstaganden och därmed lägga en grund för fortsatta diskussioner i ämnet.

esports_bitcoin

Så mycket är säkert, att stora förändringar är på gång i online spelvärlden. Och i takt med förändringarna behövs också anpassade garderingar för att man tryggt och säkert ska kunna ägna sig åt att betta på eSport. Vi har en väldigt spännande tid framför oss.

För de som finner ämnet intressant, så kan denna paneldiskussion om just reglering av eSport från Universitetet i Salford (England) vara intressant. Detta är andra delen av temadagen som handlar om just reglering, det finns även en första del som behandlar eSportens utveckling. Då just Storbritannien förutspås kunna bli ett europeiskt nav för eSport, så ter sig just frågan om reglering av dessa marknader särskilt intressant för engelska organisationer och myndigheter.