eSport med stipendium

esports_utah

Att eSport är ett fenomen som intar allt större och mer framstående platser i underhållningsvärlden är något som knappast kan förnekas vid det här laget. Efter många årtionden av popkultur som konsumerats genom TV, ljudmedier och slutligen internet, så tycker säkert många att det har blivit dags för en ny teknologisk revolution. Dator- och TV-spel blir allt mer realistiska, immersiva och engagerande genom en dynamik som endast är möjligt med de VR utrustningar som nu börjar sprida sig som en självklarhet i samhället.

Den nya tekniken öppnar för en helt ny värld av interaktiv multimedial underhållning och på många sätt är det spelen som visar vägen. Riktiga verklighetstrogna 3D upplevelser och hologramprojektioner är snart vardagsmat, men innan dess kommer vi att få se hur eSport tar över före andra evenemang och rent av fysiska sport händelser, när det kommer till tittarsiffror och ekonomiskt intresse. Även odds betting på eSport är naturligtvis något som ständigt växer i takt med eSportens popularitet.

Att vara en framgångsrik och beundrad spelare inom eSport världen börjar nu bli ett allt mer accepterat faktum, med allt större sponsor avtal och allt fler företag som har eSport som främsta verksamhetsområde. Men det är inte längre bara i vissa asiatiska länder som världskända eSportare hyllas och behandlas som nationalhjältar. Vi ser nu en gradvis större acceptans för fenomenet även i våra västerländska samhällen, med allt större legitimitet i samhällets alla nivåer.

esports_college

I många avseenden kan utövande av eSport jämföras med utövande av mer traditionella fysiska sporter, då det kräver samma grad av engagemang, disciplin, uthållighet, kontinuitet och vinnarinstinkt för att bli framgångsrik. Nu ser vi dessutom det första västerländska universitets stipendiet för aktiva eSportare, i delstaten Utah i USA. Det är knappast oväntat att vi ser en investering från ett universitets sida, med tanke på att det länge varit tradition i USA att erbjuda stipendier för akademisk utbildning till elever som på olika sätt kan främja institutionernas satsningar inom sport, musik, konst och vetenskap.

Det är nu bara en tidsfråga innan vi får se faktiska utbildningar som inriktar sig mot att skapa framgångsrika eSport tävlanden. Snart nog kommer det även att finnas rena anställningsmöjligheter för skickliga spelare på olika nivåer, istället för att som idag enbart bygga på sponsrings avtal och liknande. Det är en spännande värld vi lever i och gillar man eSport, så blir de kommande åren något att berätta om för barnbarnen.