Gott Nytt eSport År!

År 2016 börjar lida mot sitt slut och när man blickar tillbaka på hur året varit, så finns det gott om uppmuntrande och förhoppnings ingivande slutsatser att dra inför 2017. Inte minst när det kommer till statistiken för oss här i Europa. Utvecklingen har varit fortsatt stark under det gångna året och allting pekar på att 2017 kommer att bli ett riktigt rekord år för eSporten världen.

Året 2016

All data tyder på att 2016 har överträffat så gott som alla tidigare prognoser om intäkter och investeringar för eSport industrin. Tillväxten har varit väldigt stark och de sammanlagda intäkterna globalt för eSport närmar sig nu den magiska gränsen av 1 miljard dollar årligen. eSport bettingen har ökat stadigt med hundratals procent i tillväxt, inte minst inom live betting. De första lagliga beten i USA accepterades av sportsbooken William Hill i Las Vegas för IEM Oakland eventet, kort efter att Nevada Gaming Policy Committee antog en motion om att officiellt tillåta spel på eSporter i delstaten Nevada.

Årets stora eSport evenemang har överträffat förväntningarna även när det kommer till den mer indirekt ekonomiska delen av industrin. Följarantalet och antalet totalt streamade timmar för olika spelgrenar på tjänster som Twitch är uppe i hiskeliga siffror som motsvarar hundra tusentals år sammanräknat. Kort och gott: 2016 har varit ett fantastiskt bra år för eSporten.

Just nu

superdata_2016En rapport som nyligen släpptes av medieforsknings organisationen Superdata för 2016 års eSport statistik visar att Europa nästan har kommit ikapp Nordamerika när det kommer till total omsättning och förtjänster. Men för tittarantal och följare har Europa faktiskt redan gått om USA och Nordamerika för att knipa andraplatsen efter Asien. Vi ser att den fantastiska utveckling som varit ger vind i seglen för utvecklare och digitala medieorganisationer som i allt större grad väljer att satsa på eSport industrin.

Vi kan inte annat än att glädjas åt de fantastiska resultat som det nuvarande året har fört med sig och med spänning se framåt mot vad som komma skall. Det upplevs verkligen som att vi kommer allt närmare en större och mer allmän acceptans av eSporten, som egentligen inte ens har existerat så länge i dess nuvarande form. Vad nya teknologier och utvecklingar kommer att kunna innebära är det givetvis svårt att sia om i dagsläget. Men så  mycket är säkert att hela världsmedian är mitt uppe i en stor omställning mot digitala internetbaserade tjänster.

Inför 2017

Superdatas senaste prognos visar att nästa år kommer bli året då den globala eSport industrin överstiger den årliga gränsen av 1 miljard USD för totala intäkter. Parallellt ser vi att en internationell reglering och legalisering av eSport betting håller på att utarbetas av olika intresseorganisationer som ser att en tydlig global organisatorisk branschstruktur är viktig för att säkra alla deltagande parters intressen. Inte minst när det kommer till ekonomiska transaktioner och spelande så kan vi bara välkomna högsta möjliga säkerhet och kontrollmetoder för att försäkra sig om ett rättvist system.

Vi ser även att det kommande året kommer att bli väldigt betydande för utveckling av VR lösningar, inte minst inom eSporten. VR teknologin har potentialen att introducera ett nytt avgörande vr_2017element i eSporten, vilket kan komma att innebära nästa paradigmskifte och göra eSporten till en riktig åskådar upplevelse som företrädare för traditionella sporter inte ens kan drömma om i dagsläget. Virtuell Realitet börjar att bli ett vardagsfenomen, med kraftigt stärkta stöd i den nya kommande Windows versionen. Allt mer högpresterande grafik bidrar också till denna naturliga utveckling som kommer att kunna ta oss förbi och bortom de bildskärmar som vi använder idag.

Ja, med tanke på hur det gångna året har varit så är förväntningarna inför nästa minst sagt stora och vi tror att nästa år kommer att bli mycket betydelsefullt för eSporten. Planeringen för de största tillställningarna är redan i full gång, så det är bara att luta sig tillbaka och beskåda fyrverkerierna. Både på nyårsafton och online. Det enda som återstår för detta året är att önska alla ett riktigt Gott Nytt eSport År!

eSport_tournament