Integritet inom eSport

Bild som föreställer ett ljusskyggt utbyte av pengar för en överenskommelse

En av de största frågetecknen i den växande eSport industrin, som gjort att odds betting än idag är en rätt begränsad företeelse, har varit om man kan lita tillräckligt mycket på spelresultaten för att bygga en eSport betting marknad för odds spelare världen över.

Som med alla nya sporter, eller mindre kontrollerade och reglerade sporter, så finns naturligtvis en risk för att de ska utnyttjas för olika bedrägerier och fusk, med syfte att tjäna pengar på andra spelares bekostnad. För att en sport eller industri ska kunna bli stor på betting marknaden behövs noggranna kontroller och säkerhetsrutiner för att pålitligheten ska vara tillräckligt hög för att ligga som grund för enorma ekonomiska transaktioner.

Så sent som i måndags uppdagades ett exempel av eSports match fixing genom läggmatch, då journalisten Richard Lewis fått nys om några semi-proffs matcher inom Counter-Strike: GO som av enskilda förmedlare använts för odds bedrägerier. En Facebook grupp, en chatt historik och ett e-mail för att rekrytera ett lag för en läggmatch har kommit till Lewis kännedom och efter drygt två veckor av efterforskningar har han publicerat sina fynd för andra att dra sina egna slutsatser och genomföra egna utredningar.

Att det kan förekomma många tvivelaktiga och ljusskygga överenskommelser i en dynamisk bransch som eSport med all den ekonomiska potential som finns, är knappast någon överraskning vid det här laget. Därför kraftsamlar branschen för att förebygga, utreda och beivra förekomst av liknande händelser genom branschorganisationer som syftar till att promota rent spel under lika förutsättningar.

Ett mycket bra exempel på en sådan organisation är Esports Integrity Coalition som har samlat företrädare för många ligor, evenemang och betydande aktörer som exempelvis spelutvecklare. Ju snabbare eSport industrin kan genomföra en större översyn och storstädning i leden för att säkerställa rättvisa resultat, desto fortare kommer även dessa sportgrenar att expandera och bli en mainstream källa till underhållning på vardagsbasis. Det väntar otaliga eSport betting möjligheter framöver och det är många som är involvera i att göra detta till en verklighet. Vi ser en ljus framtid för odds spel på eSport och kommer naturligtvis att följa utvecklingen med stort intresse.

BIld som visar en hög med pengar