Mobil eSport växer

eSport_mobil_vainglory

Det första man associerar med begreppet eSport är kanske inte telefonen man har i bakfickan, eller surfplattan som ligger på soffbordet. Men faktum är att det inte längre enbart handlar om arena-spektakel med skräckinjagande eSport gladiatorer bänkade framför det bästa och främsta som hårdvaruindustrin har att frambringa. Numera behöver man inte nödvändigtvis datorutrustning i hundratusen kronors klassen för att leverera en tillräckligt responsiv spelupplevelse och funktionalitet för att möjliggöra professionellt spelande.

Vid ett snabbt tankeexperiment kommer man ganska genast fram till att mobila enheter numera har fått en oerhört mycket större spridning än vad persondatorer eller spelkonsoller någonsin har lyckats med. Inte nog med det, för de nyare mobiltelefoner och surfplattor som säljs världen över är dessutom väldigt kraftfulla med tanke på hur optimerad mobil mjukvara är för att ge bästa möjliga prestanda på dessa enheter.

Ett mycket bra exempel på vad som är på väg att hända är den popularitet som spelet Vainglory har fått sedan tillkännagivandet under Apples iPhone 6 lansering i september 2014. Under de två efterföljande åren har en allt större spelarbas hittat till spelet och skapat en ständigt växande internationell eSport gren. Utvecklarna inledde redan 2015 med den första turneringen i Sydkorea, för att under det kommande året följa upp med allt från småtävlingar till ett världsmästerskap med 120 000 dollar i prispotten för en fantastisk avslutning på året.

Som vi berättade om tidigare så satsar allt fler och allt större mediebolag på eSport för mobila enheter. I takt med att prestandan för dessa enheter ständigt ökar, så är det väldigt sannolikt att mobila plattformar på sikt kommer att ta över och bli det enskilt största ledande eSport segmentet världen över. Redan idag ser man i Asien tecken på detta, vilket till stor del beror på att deras IT infrastruktur är betydligt mer mobil-fokuserad än vår.

Precis som för andra applikationer så erbjuder mobila plattformar en helt annan flexibilitet för att lägga upp spelande på ett sätt som bäst passar in för det man önskar åstadkomma. De kanske mer avslappnade förutsättningarna öppnar även för helt nya möjligheter, som aldrig skulle vara möjliga med en PC eller konsol plattform. Ett exempel som belyser detta är en återberättelse av Michael ”FlashX” Valore från Team Solo Mid om ett tillfälle i slutet av 2015 då en lagkamrat till honom stod i kö vid gaten på en flygplats och deltog i ett kvalspel med gruppen som gjorde det möjligt för laget att spela och vinna i en kommande turnering. En vinst som sedan ledde till att teamet signades som ett professionellt eSport lag och gjorde drömmen om eSport livsstilen till en verklighet.

Anledningarna och exemplen är många, mobilt spelande är helt enkelt på framtåg. 2017 kommer med stor sannolikhet att bli ett år då eSport generellt, men framförallt mobil eSport, kommer att bli ett vardagsbegrepp i det svenska samhället. Så hugg tag i plattan eller mobilen, för nu blir det åka av!