World of TanksWorld of tanks är ett massivt multiplayer online-spel som är skapad av företaget Wargaming. Ett massivt multiplayer online-spel innebär att spelet sker online och kan hantera ett stort antal spelare. I detta fallet samlade på en bana. Att spela spelet är gratis men det finns flertalet premiumfunktioner som du måste betala för att ta del av. Som namnet antyder består spelet av massa stridsfordon från 1920-talet till slutet av 60-talet. Varje spelare har ett stridsfordon som de styr över. Det kan vara olika former av en stridsvagn eller en pansarvärnskanonvagn. Spelet hade sin debut som etablerat e-sportspel när World Cyber Games hölls år 2012. Tidigare fanns World of Tanks enbart som datorspel men sedan 2014 finns spelet även tillgängligt på Xbox och Playstation 4. Nu har World of Tanks även hängt med i den digitala utvecklingen och varianter finns tillgängliga i din mobil. Vill du spela i mobilen eller surfplattan ska du leta efter World of Tanks Blitz, World of Tanks Rush och World of Tanks: Generals.

 

 

Spelregler för World of Tanks

En spelare tar kontroll över ett bepansrat fordon av eget val. Stridsfordonen placeras sedan in i en strid på en slumpmässig karta. Spelaren har ansvar för stridsvagnens rörelse, skjutning och kan kommunicera med allierade spelare genom chat/röstchatt. En match vinns antingen genom att lag förstör alla motståndares fordon eller tar kontroll över motståndarnas bas. Det finns olika speltyper som ändrar spelets regler men grundprincipen är alltid den samma.

Det finns sex olika varianter av strider som spelarna i WOT kan välja mellan. De är random battles, tank company battles, team battles, stronghold battles, special battles och team-training battles. Vid random battles kan deltagarna spela i lag på två till tre spelare. Där finns även speciella uppdrag att slutföra för olika typer av belöningar.

Olika typer av fordon

För att försöka få spelet så verkligt som möjligt är alla stridsfordon nästan identiskt lika med sina motsvarigheter i verkligen. WOT innehar fem olika typer av fordon:

  • Light Tanks – Är en lättare stridsvagn skapad för sin snabbhet och rörelse
  • Medium Tanks – Denna stridsvagn var väldigt populär under andra världskriget
  • Heavy Tanks – En stor stridsvagn som peakade under första och andra världskriget
  • Tank Destroyers – Detta maxade stridsfordon innehåller bland annat en missilstartare
  • Self propelled guns – Detta pansarfordon påminner om en större van fast med ett gigantiskt skjutvapen som på en stridsvagn

Tävlingar i World of Tanks

Det finns bara en officiell e-sports turnering inom World of Tanks. Turneringen heter Wargaming.net League och tar plats i fyra olika världsdelar som har 12 respektive 10 lag vardera. Prispotten låg på hela 300,000 dollar.

Esport betting World of tanks

Eftersom World of Tanks inte har nått samma höjder som vissa andra E-sportspel är utbudet av odds på spelet fortfarande väldigt begränsat. De spelare som spelar WOT är ofta inte professionella eftersom det inte finns en uttalad proffskultur och bara en attraktiv tävling att delta i. När Wargaming.net League väl går av stapeln kommer du att kunna spela på turneringen hos flertalet spelbolag. Fram till dess finns det tyvärr inte så mycket mer att hämta.